Vinprovning

Välkommen till en upplyftande vinprovning på Camp Ripan, där vi erbjuder en mångfacetterad upptäcktsresa genom vinvärlden, skräddarsydd för grupper tillsammans med vår kunniga sommelier Hanna Karkea. Vinprovningen kan ta plats i Andrummet, restaurangen eller något av våra konferensrum.

Våra vinprovningar är designade för att passa alla smaker och intressen, från den nyfikna nybörjaren till den erfarne entusiasten, era preferenser sätter ramarna! Önskar ni en fri session där vår sommelier ges fria tyglar eller vill ni hellre rama in det och specialisera er på antingen vita eller röda viner, Champagne, en bubblande session med mousserande viner, eller en djupdykning i en specifik druvsort? Inga önskemål är varken för små eller för svåra och oavsett önskemål kommer vi endast att erbjuda ekologiska eller biodynamiska viner. Vi har även färdiga, omtyckta koncept såsom:

Vad är vin?

Vin är en alkoholdryck gjord på fermenterade druvor eller andra frukter. Den unika processen av jäsningskemin framkallar en mångfald av smaker och aromer som kännetecknar varje enskilt vin. Vi utforskar vinets grunder, från dess historiska rötter i antika civilisationer till dess roll i modern kultur och samhälle.

Vinframställning är en konstform såväl som en vetenskap. Vi tar er igenom varje steg i processen – från skörd och krossning av druvorna, genom fermentering, lagring och slutligen buteljering. Ni får en inblick i hur olika vinframställningstekniker påverkar smakprofilen och kvaliteten på vinet.

Vinvärlden är dynamisk, med ständigt nya trender och strömningar. Vi diskuterar aktuella tendenser såsom ökad efterfrågan på ekologiska och biodynamiska viner, experimentella druvsorter och innovativa produktionsmetoder. Dessutom lyfter vi fram hur klimatförändringar påverkar vinproduktionen globalt och de nya vinregioner som växer fram i takt med dessa förändringar.

Kombinationen mat och vin

Att välja rätt vin till maten kan förvandla en god måltid till en extraordinär kulinarisk upplevelse. I denna session utforskar vi konsten att para ihop vin och mat, med fokus på hur matens och vinets grundsmaker samverkar för att förhöja helhetsupplevelsen.

Varje maträtt och vin bär på distinkta smaker som kan komplettera eller kontrastera varandra på spännande sätt. Vi dyker in i de fem grundsmakerna – sött, surt, salt, beskt och umami – och lär oss hur dessa kan balanseras mellan mat och vin för att skapa harmoni på tallriken och i glaset.

Att välja vin till maten handlar inte bara om etablerade regler utan också om personlig smak och att våga experimentera. Vi uppmuntrar till att prova olika kombinationer och upptäcka vad som fungerar bäst för just era preferenser.

Under sessionen kommer ni att få praktiska tips och råd för hur ni bäst väljer vin till olika typer av maträtter, från enkla vardagsmåltider till festliga tillfällen. Vi tror att kunskapen om att para ihop vin och mat inte bara är ett sätt att förbättra måltiden utan också en möjlighet att dela och njuta av mat och dryck tillsammans med andra.

Område

Här gör vi en spännande resa till ett specifikt land eller område med dess särskilda vinframställningstraditioner och vintyper som karaktäriserar det utvalda området eller landet. Detta är en perfekt möjlighet för den kunniga att bredda era vinkunskaper och upptäcka nya favoriter.

Varje vinproducerande region bär på en rik historia och unika metoder för vinframställning, vilka reflekteras i vinets smak och karaktär. Vi tar er med på en upptäcktsfärd där ni lär er om de specifika klimatförhållandena, jordmånen och druvsorterna som formar vinerna från det valda området.

Från kraftfulla röda till friska vita och allt däremellan – varje region har sina signaturviner. Vi provar oss igenom en handplockad urval av viner som representerar regionens bästa, samtidigt som ni får insikt i hur varje vintyp framställs och vad som gör dem unika.

Denna session är designad för att ge en omfattande förståelse för det valda områdets eller landets vinproduktion. Ni kommer inte bara att lära er om vinframställningsprocessen, utan också hur ni kan identifiera olika smaknoter och aromer, vilket ger en djupare uppskattning och förståelse för varje klunk.

Kontakta oss så hjälper vi er vidare bokning@ripan.se eller 0980–630 00