Midnattssol i Kiruna

Midnattssol, smaka på ordet. Visst låter det magiskt? Det är det! Tänk dig 100 dagar utan natt och du har fångat sommaren i Kiruna på kornet. En enda lång dag, tack vare midnattssolen!
Vi på Camp Ripan älskar alla våra årstider och uppskattar varje särart med dem. Sommarljuset, dygnet runt, är fantastiskt. Tänk att vara ute och vandra mitt i natten, sätta sig på en naturskön plats och bara njuta av den intensiva stillheten och ron som följer med ljuset. Eller varför inte följa med på någon av våra midnattssolsturer, en upplevelse att återvända till i minnet när vintern knackar på dörren.

När kan jag se midnattssolen?
I Kiruna lyser midnattssolen upp vår himmel från den 27 maj till och med den 14 juli. Under denna tid går solen inte ner under horisonten. Som lägst på himlen står solen kl 00.40. Solen är alltså uppe 47 dygn i sträck på Kirunas breddgrad. Perioden före och efter midnattssolen är också mycket ljus. Därför brukar vi prata om att vi har 100 dagar utan natt.

Var ska jag stå för att bäst se midnattssolen?
Midnattssolen är samma sol som den vanliga solen. Det som är speciellt är att solen aldrig går under horisonten. Detta innebär att man inte ser en snabb solnedgång och uppgång. Den ljusa natten kan du uppleva var som helst. En fin utsikt får du om du följer Midnattsolstigen från Camp Ripan upp på berget Luossavaara.

  • Midnattssol 1
  • Midnattssol 2