Kiruna

Inspireras av dynamiska och exotiska Kiruna. Ända sedan staden grundades i slutet av 1800-talet har regionen präglats av framtidstro. Förändringar är en del av vår vardag, Vi som bor här vet att det är en förutsättning för överlevnad. På Camp Ripan delar vi gärna med oss vår kunskap om de unika faktorer som präglar Kiruna med omnejd.

 

 

Stadsomvandling

Just nu är Kiruna som mest spännande att uppleva. Världens största järngruva expanderar och människor från hela världen har fått upp ögonen för Kiruna, staden som inom en snar framtid kommer att flyttas. Visste du att Kiruna inte skulle finnas om det inte vore för järnmalmens skull?

 

 

Polarnatt och norrsken

I Kiruna har du möjlighet att uppleva den magiska polarnatten. Den varar i ungefär 25 dygn från den 12 december och framåt. Vid vintersolståndet den 21 december infaller den period som kallas midvinternatten, då når inte solen över horisonten. Den 4 januari brukar vara den dagen vi ser solen igen.

Utan sol skulle man kunna tro att polarnatten är en mörk period, men så är det inte. Månen, stjärnorna och norrskenet skapar ett blåaktigt ljus och tack vare den vita snön reflekteras ljuset som, någon gång mitt på dagen, kan anas bakom horisonten. Vi har snön att tacka för att årets mörkaste period inte är så mörk trots allt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rymden

Kiruna är inte bara en gruvstad utan även en rymdstad. Ca 4 mil öster om Kiruna ligger rymdbolaget Esrange. Där har man sedan1960-talet skjutit upp raketer och ballonger med vetenskapliga experiment och mätningar i uppdrag av forskare från hela världen.