Klä dig rätt

Den gamla tumregeln ”kläder efter väder” fungerar alldeles utmärkt när du besöker Kiruna med det förbehållet att du inte glömmer att lägga till årstid också. Tänk på att en vinter i Sveriges nordligaste stad inte riktigt går att jämföra med andra svenska städers vintrar. Vi håller rent bokstavligt till på en fjälltopp och de flesta som varit till fjälls vet att väderomslag går fort, var därför alltid beredd på att en solig förmiddag kan ersättas av vinande snöstorm ett par timmar senare.

Att klä sig rätt i vinterkylan är en förutsättning för att du ska få ut så mycket som möjligt av din vistelse hos oss. Vintertid är det viktigt med långkalsonger, mössa, vantar och ordentliga skor. Närmast kroppen är det bra med ett material som transporterar fukt. Det bör vara av syntet, ull eller ullblandning. Bomull bör undvikas. Nästa lager får gärna vara av fleece för att förstärka värme isoleringen. Ytterst är det bra med ett vatten och vindavvisande material. En varm dunjacka är bra när det blir kallare. När man ska ut på aktiviteter som kräver lite ansträngning till exempel snöskotur och längdskidor är förstärkningsplagg ett måste. Till hundspanns– och skoterturerna ingår varm skoter overall, varma skor, mössa och vantar.

 

Kika på videon och få tips på hur du klär dig för ett arktiskt klimat. Sedan är du redo att möta vintern! ♥

 

Besöker du oss under sommaren (juni–augusti) så tänk på att packa ner både långbent och långärmat, gärna en fleecetröja och en vindtät jacka likaså. En enklare mössa och tunna fingervantar kan också vara bra att ha med sig ut i fall att, men glöm inte heller badkläder, shorts och linne. Vill det sig kan vi ha runt 25–30 grader varmt.

Under hösten (september–oktober) ska du nog för säkerhets skull tänka halvvinter och förse dig med varma kläder utan att ta till det tyngsta artilleriet så som täckbyxor och skoteroveraller, bra vindtåliga kläder brukar räcka samt värmande lager-på-lager in under.