Trollsjön – Rissájávri

Med start från E10:an mellan Björkliden och Riksgränsen vandrar du upp mot Kärkkevagge, en dal där inlandsisen har satt sina spår. När du har passerat en gammal tågstation och kommit upp på höjden en bit kommer du att mötas av en otroligt vacker vy med grönska och tusentals år gamla stora stenblock spridda i dalen.

Du kommer att vandra i uppförsbacke större delen av vägen så tänk på att inte bli uttorkad och glöm inte att ta välbehövliga pauser. Passa på att njuta av det rena fjällvatten som rinner i bäckarna längs leden. Trollsjön består av glaciärvatten och får därför en smaragdgrön färg och vattnet är otroligt klart. Många väljer att svalka sig i sjöns kalla vattnet, om så bara för att doppa tårna.

Sträckan från vägen till sjön är ungefär 5 km lång. Passa på att gå på sommaren när midnattssolen lyser upp din väg och snön har smält bort.

Tips!

Tänk på att packa ryggsäcken lätt så kan du njuta mer av vandringen. Literflaskor med vatten är inte nödvändigt. Ta med en kåsa (mugg) så att du kan dricka direkt från bäckarna. Kolla väderprognos och snöförhållanden, här kan snön ligga kvar till juli.

Tid | Heldag, ca 10 km vandring fram och tillbaka. Avstånd från Kiruna ca 12 mil
Svårighetsgrad | Medelsvår
Förberedelser | Tåliga kläder, sköna skor, matsäck, kåsa, liten handduk

Trollsjön
trollsjön