Hållbar mat & dryck

Mat ska göra gott, hela vägen från jord till bord och ner i magen!

 

Vi vill bevara vår lappländska matkultur
När världen blir mer och mer global vill vi på Camp Ripan slå vakt om våra lokala råvaror och traditionella kokkunskaper samtidigt som vi varsamt förädlar rätterna för att passa den moderna människan. Vi använder gamla recept som kryddas med nya influenser från olika delar av världen, för oss är det traditionella lappländska köket är väl värd att bevara, utveckla och självklart avnjuta!

 

Vi väljer lokala råvaror efter säsong
På hösten fyller vi på skafferiet inför vintern, vi plockar bär, svamp och naturliga örter som vi torkar och fryser in. I september fyller vi frysen med älgkött från höstens jakt, skogens konung finns alltid på vår höstmeny! Mörkare tider ger mörkare smaker, när polarnatten kommer byter vi till vintermeny. Rotfrukter, kål och lök är i högsäsong – mustiga toner med råvaror som ren och älg, örter och rödvin. På sommaren lyser midnattssolen och menyn lättas upp med färska svenska grönsaker, och fisk från våra fjällvatten.

 

fish
Färsk fisk från våra fjällvatten. Foto: H-O Utsi

 

Vi tar hand om allt det ätbara
Vi tar hand om hela djuret, allt mellan kind till svans tillagar vi gärna! På fisken används mer än bara filén, vi kokar fond på benen och vi har även serverat torskkind på menyn.  Vi gör långkok på renlägget, björkröker renfilén och gör traditionell blodpudding av renblod. Renlav och fönsterlav plockas på sommarhalvåret, kokas, förvälls och läggs in i ättikslag, friteras sedan vid användning som texturhöjare till maten.

 

Vi vill gynna producenter i närområdet
Vi väljer alltid så lokala råvaror som möjligt, då det finns att tillgå. Vårt viltkött köper vi från Torneus Renprodukter och Stenbergs Vilt i Kiruna, vi köper även fågel från lokala jägare. I år har vi köpt 200 kg bär av vår egen personal som spenderar sin lediga tid på hjortonmyren och i lingonskogen. Världens nordligast odlade senapsfrön köper vi från mjölkbonden Per Pesula i Kukkola, Tornedalen. Familjen Pesula driver ett ekologiskt lantbruk med mjölkkor, senapsodling och rybsolje produktion. Pesulas lantbruk är en av många duktiga producenter som vi köper råvaror från.

 

cloudberry harvest
Från hjortronmyren till dessert i restaurangen, i år köpte vi 200 kg bär från vår egen personal. Naa arbetar till vardags som städchef på Camp Ripan, hon älskar att vara ute i skogen och plocka bär!

 

Minska matsvinn
Vi arbetar hårt för att minska matsvinn i vår restaurang. Vår lunch serveras på tallrik istället för buffé, i juletid serverar vi en alternativ julmeny istället för traditionell julbordsbuffé för att minska matsvinn.  I vår restaurang är du alltid välkommen att ta med dig det som blir kvar på din tallrik hem. Allt överblivet organiskt matavfall komposteras i vår moderna komposteringsmaskin.

 

Vi väljer ekologiska eller biodynamiska viner
Våra viner kommer från vingårdar i Europa som arbetar långsiktigt hållbart. De flesta producenterna plockar sina druvor för hand, vissa av druvorna är till och med fottrampade. Vinerna på vår meny är ekologiska eller biodynamiska. Ekologiska viner odlas utan konstgödsel och kemiska medel. Biodynamiskt odlade viner handlar om balans på vingården, en samverkan mellan jord, växter, djur och människor. Arbetet på vingården styrs efter hur solen, månen och planeterna står i förhållande till varandra

 

Lokalproducerad öl
All vår öl är producerad i Sverige, största delen av vårt ölsortiment kommer från lokala bryggerier i Kiruna.

 

 

Det lappländska köket med Marcus Jönsson Åberg – kreativ ledare i köket på Camp Ripan

 

 

 


 

Slow food sapmi

Vi är en Slow Food Sápmi premierad restaurang: 
”Restaurangen på Camp Ripan i Kiruna lagar mat med traktens råvaror. Grunden är de tre kulturer som möts i området; den samiska, tornedalsfinska och svenska. Denna grund kryddas med influenser från andra delar av världen, för en spännande matupplevelse. Hos Camp Ripan erbjuds både lunch, middag och särskilda måltidsupplevelser. Bland de sistnämnda finns en speciell samisk afton som berättar samiska historier med mat, bild och ord. Vikt läggs på råvarorna, Camp Ripan är noga med att veta vart renen strövat, fisken fångats och svampen plockats. Resultatet är att varje måltid är en upplevelse och en historia, som sig bör på en Slow Food Sápmi premierad restaurang”