Camp Ripan-modellen

I Kiruna, där en unik natur möter en stad i ständig förändring, ligger Camp Ripan. Vår verksamhet är starkt rotad i naturen och den lokala kulturen och vi som arbetar här värnar om att arbeta så hållbart det bara är möjligt. För att säkerställa att vi skyddar och bevarar vårt unika landskap, har vi utvecklat Camp Ripan-modellen, vår omfattande strategi för hållbarhet.

Tre pelare

Modellen är baserad på tre pelare – socialt ansvar, lokalt engagemang och klimatmedvetenhet, och ligger i linje med FN’s globala mål för hållbar utveckling. Vi tror på att ta ansvar och att inspirera andra att göra detsamma, så att vi tillsammans kan bevara vår arktiska miljö för framtida generationer.

Socialt ansvar

Lika viktig som gruvarbetaren varit för Kiruna, är vår personal för oss. Vi investerar i våra medarbetare för att skapa långsiktiga, trygga anställningar och karriärutveckling, vilket bidrar till att skapa anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt i vår region. Genom att erbjuda utbildningar inom både hållbarhet och sociala frågor säkerställer vi en trygg arbetsmiljö där alla behandlas rättvist och med respekt. Vårt mål är att alla våra anställda ska känna sig inkluderade och uppskattade, vilket speglar vårt engagemang för de globala målen, särskilt mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

Lokalt engagemang

Lika viktig som renen är för den samiska kulturen, är våra lokala samarbeten för oss. Vi engagerar oss i att stödja lokala producenter och bevara stadens kultur och identitet genom att främja lokal mat, design, hantverk och traditioner. Genom att erbjuda lokala upplevelser som främjar lärande kring våra tre kulturer bidrar vi till en djupare förståelse och respekt för platsens unika kulturarv. Våra lokala initiativ inkluderar även bidrag till föreningar och organisationer som främjar rörelse och välbefinnande. Vi ser det som vår uppgift att stärka den lokala ekonomin genom att samarbeta med lokala företag och främja hållbar turism, vilket bidrar till mål 11: Hållbara städer och samhällen.

Klimatmedvetenhet

Lika självklara som hjortronen är i den tornedalska matkulturen är våra insatser för att minska vår klimatpåverkan. Vi är Svanenmärkta, använder ekologiska och hållbara material, räddar mat, minskar matsvinn, komposterar överskottet, återbrukar och sparar energi och vatten för att skydda vår känsliga arktiska miljö. Helt i linje med mål 12: Hållbar konsumtion och produktion. Genom att implementera resurseffektiva lösningar och sprida kunskap om hållbarhet till både gäster och personal, bidrar vi till att bekämpa klimatförändringarna enligt mål 13: Bekämpa klimatförändringarna.

Naturen och kulturen är det som lockar våra besökare, och det vi säljer måste vi också värna om. Ökad turism får inte leda till att själva reseanledningen försvinner.

/Frida Lind-Oja, delägare

Vid eventuella frågor kring vårt hållbarhetsarbete kontakta gärna vår miljö– och kvalitetskoordinator Jana Stridfeldt Bjuhr via jana@ripan.se