Att vi inte tänker som alla andra kring valen vi gör på vår anläggning kanske ni har förstått vid det här laget. Någon annan som tänker utanför boxen med miljön i åtanke och som vi inlett ett samarbete med är Ica Kvantum i Kiruna. Det visade sig att de behöver slänga många kilo mat varje vecka, mat som ifall någon hade tagit rätt på eller tillagat råvaran där och då fortfarande hade varit lika fräsch och fin som alla de andra livsmedlen som får stanna på hyllorna. I skrivande stund har vi tillsammans räddat omkring 100 kg mat varje månad sedan starten, och vi ser fram emot än mer.
Maten som räddas kan röra sig om en stor beställning köttfärs som inte sålt lika bra som tänkt eller en banan som blivit över när någon klyvt en klase och därmed blivit kvar i sin låda medan dess vänner istället fått följa med de handlande kunderna hem. Eller ett äpple eller en broccoli som fått en smäll på en sida där vi i vår tur kapar bort det dåliga och använder det fina, fräscha delarna som finns kvar för att kunna ge näring åt någon i exempelvis en superfood-shot.
Varje helg har vi Chef’s Green Choice, där mycket av de räddade råvarorna från Ica Kvantum blir basen för helgens luncher där kreativiteten hos våra kockar i köket får flöda fritt. I och med att vi inte har en fast meny ger det oss flexibiliteten att anpassa maten efter vilka råvaror som är tillgängliga just den veckan. Detta innebär inte att vi kompromissar med kvalitet eller smak; snarare tvärtom, det ger våra gäster tillgång till färskare och finare råvaror som annars skulle ha gått till spillo, tillagade med extra kärlek tack vare våra kockars glädje över minskat matsvinn, något som ligger helt i linje med vårt åtagande tillsammans med Generation Waste.
Detta gäller även när det kommer till vår personals dagliga luncher, vilka numera kan variera jämfört med den satta lunchmenyn om det finns chans att rädda mer mat. Något som gör oss alla lite extra gott i själen om arbetsdagarna!