Måltidsupplevelse med smaker från Sápmi

”Polarnatten sänker sig över det snövita landskapet. Tystnaden bryts av bjällerklang långt bort i fjärran. Renrajden är på väg. Här ska läger slås för natten. Lavvon reses. Eldar tändes. Renarnas otåliga stampanden och frustanden efter höets mättnad blandas med barnens glada skratt att äntligen få kliva ur de renskinnsbäddade slädarna och leka i den kristallglittrande snön. Återseendets glädje med platsen, människorna och minnena från svunna generationers berättelser letar sig in mellan ljudet av jojkens gemenskap kring eldstaden och dofterna från kokkärlens innehåll. I kväll är en kväll som är. En kväll att uppleva. En kväll för kommande generationer att minnas…”

Vår kökschef bjuder in dig till en resa i smaker, färger och former från Sápmi. Till kvällens meny har vi hämtat inspiration från gamla samiska recept som kryddats med ”nytänk” och influenser från olika delar av världen.

Middagen startar i Norrskensrummet med bildspelet Boazu Nieida (Renflickan). Du får under ett år följa en ung samisk kvinna, Katarina Poggats Sarri, och hennes familj och få en inblick i hur samer lever i dagens moderna samhälle.

Middagen serveras i vårt Andrum, ett rum inspirerat av våra tre kulturer; den samiska, den tornedalsfinska och den svenska. Rummet stora fönsterväggar får känslan av tid och rum att försvinna, och du blir ett med naturen. Under måltiden kommer vi också att berätta historien bakom maten insatt i dess kulturella sammanhang. Det blir en kväll att minnas.

Varmt välkommen till en gastronomisk och kulturell smakresa!

  • Ren förrätt

    Foto: Björn Tesch

  • Andrummet

    Foto: Jonas Sundberg