Älgsafari med minibuss

Med minibuss åker vi från Camp Ripan mot den lilla byn Nikkaluokta, som är vackert belägen vid vägs ände.
Det är den sista civiliserade byn ca 70 km väster om Kiruna och det är också vår vändpunkt för aktiviteten.
Den natursköna omgivningen är väl värt resan bara den, och den kulturella prägeln som det samiska folket har gett platsen är väldigt intressant också.
Vi reser genom den arktiska naturen på en väg som följer majestätiska Kalix älvdal och som kantas av ett par få små byar som påminner oss om mänsklig närvaro. Det är vanligare att se den mäktiga älgen än människor längst vägen.

Vi observerar älgarna i deras egna naturliga miljö. Förhoppningen är ett möte med älgarna på nära håll, då är guiden redo att stanna minibussen och dela ut kikare till Er som gästar turen. Att vi även ser andra djur än älg räknar vi som en bonus. Vi kommer även att se den frusna älven från sin bästa plats. Nämligen just från själva isen. På vissa ställen bereder ortsbefolkningen isvägar som håller för en stor traktor då is tjockleken ligger på över 50 cm. Din lokala guide hittar de bästa isvägarna och vi går ut från minibussen så att Ni får prova en själv. Kom ihåg fotobevis, guiden är gärna behjälplig med ett gruppfoto.
En vildmarksexpedition är inte komplett utan en öppen eld i en timrad stuga och detta är inget undantag. Framför elden serveras du kaffe, te eller varm choklad samt en mjukkaka.
Temperaturen kan sjunka under – 30 grader och eftersom att turen inte bara innebär att sitta i minibussen så är ordentliga vinterkläder viktigt att ha på sig.

  • Minibuss

    Foto: Göran Johansson

  • Älg

    Foto: Göran Johansson

  • Kulturlandskap

    Foto: Göran Johansson