Solar Egg

BOKA ETT MINNE FÖR LIVET! BADA BASTU I SOLAR EGG!
Upplev det magiska Kiruna i Sveriges kanske mest unika bastu. Njut av utsikten över fjällvärlden till ljudet av elden som sprakar i den hjärtformade vedkaminen.
Under 2017 kommer Solar Egg att flyttas runt mellan vykortsvackra platser i Kiruna med omnejd, 22 april–20 maj kommer Solar Egg att stå vid Riksbyggens tomt på Luossavaaraområdet.

Solar Egg rymmer upp till 8 personer och värms av en hjärtformad vedkamin. Den guldpläterade exteriören består av 69 bitar rostfritt stål som speglar sin omgivning. Riksbyggen är först ut när startskottet går för stadsomvandlingen i Kiruna. Det firar vi med att ge staden Solar Egg, ett konstverk som symboliserar energi, hopp och gemenskap. I samarbete med Camp Ripan erbjuder vi Kirunaborna en oförglömlig bastuupplevelse.

Riksbyggens nya lägenheter i Kiruna är ett av de första projekten i den redan världsberömda stadsflytten. Här har vi ritat ett nytt bostadsområde vid Luossavaarabacken med utsikt över den arktiska fjällvärlden. Som
kooperativ-ägd samhällsutvecklare vill vi bidra till en unik natur- och kulturupplevelse som speglar omgivningen och lyfter fram människan. Solar Egg handlar om den fantastiska Kiruna-andan.

Konstnärerna Bigert & Bergström undersöker människans förhållande till klimat, natur, energi och teknik. De uppmärksammades tidigt för sina klimatkammare på världsutställningen i Lissabon 1998.
2015 täckte de toppen på Sveriges högsta berg, Kebnekaise, med ett värmeskyddande täcke, i ett spektakulärt försök att testa om glaciärens avsmältning kan stoppas med så kallad ”geo-engineering”. Verket Solar Egg handlar mer om klimat i praktiken.

  • Solar Egg 2

    Illustration: Riksbyggen och Zynka

  • Solar Egg 3

    Illustration: Riksbyggen och Zynka