Kiruna

Inspireras av dynamiska och exotiska Kiruna. Ända sedan staden grundades i slutet av 1800-talet har regionen präglats av framtidstro. Förändringar är en del av vår vardag, Vi som bor här vet att det är en förutsättning för överlevnad. På Camp Ripan delar vi gärna med oss vår kunskap om de unika faktorer som präglar Kiruna med omnejd.

 

Klä dig rätt

Att klä sig rätt i vinterkylan är en förutsättning för att du ska få ut så mycket som möjligt av din vistelse hos oss. Vintertid är det viktigt med långkalsonger, mössa, vantar och ordentliga skor. Närmast kroppen är det bra med ett material som transporterar fukt. Det bör vara av syntet, ull eller ullblandning. Bomull bör undvikas. Nästa lager får gärna vara av fleece för att förstärka värme isoleringen. Ytterst är det bra med ett vatten och vindavvisande material. En varm dunjacka är bra när det blir kallare. När man ska ut på aktiviteter som kräver lite ansträngning tex snöskotur och längdskidor är förstärkningsplagg ett måste. Till hundspanns- och skoterturerna ingår varm skoter overall, varma skor, mössa och vantar.

 

 

Norrsken

Norrsken förekommer under alla årstider, men syns bäst när det är som mörkast. Här i Kiruna går det att se norrsken från slutet av augusti fram till april. För att kunna se norrskenet måste det vara klart på himlen. Temperaturen har ingen betydelse men oftast är det klarare ju kallare det är. Det går utmärkt att se norrsken även inne i Kiruna. På Camp Ripan har vi den fördelen att vi har få gatlyktor, vilket medför att himlen framträder tydligare.

Norrskenet uppstår av små flarn av elektricitet som kommer från solen, och som slungas ut i rymden av solvindarna. Då flarnen når jordens atmosfär över de magnetiska polerna skapas olikfärgade ljusfenomen. Norrskenet uppstår 100-200 kilometer ovan jordytan och syns bäst i polarområdena som ovalformade rundlar.

 

Polarnatt

I Kiruna har du möjlighet att uppleva den magiska polarnatten. Den varar i ungefär 25 dygn från den 12 december och framåt. Vid vintersolståndet den 21 december infaller den period som kallas midvinternatten, då når inte solen över horisonten. Den 4 januari brukar vara den dagen vi ser solen igen.

Utan sol skulle man kunna tro att polarnatten är en mörk period, men så är det inte. Månen, stjärnorna och norrskenet skapar ett blåaktigt ljus och tack vare den vita snön reflekteras ljuset som, någon gång mitt på dagen, kan anas bakom horisonten. Vi har snön att tacka för att årets mörkaste period inte är så mörk trots allt.

 

Midnattssol

När kan jag se midnattssolen?
Midnattssolen lyser upp vår himmel från den 27 maj till och med den 14 juli. Under denna tid går solen inte ner under horisonten. Som lägst på himlen står solen kl 00.40. Solen är alltså uppe 47 dygn i sträck på Kirunas breddgrad. Perioden före och efter midnattssolen är också mycket ljus. Därför brukar vi prata om att vi har 100 dagar utan natt.

Var ska jag stå för att bäst se midnattssolen?
Midnattssolen är samma sol som den vanliga solen. Det som är speciellt är att solen aldrig går under horisonten. Detta innebär att man inte ser en snabb solnedgång och uppgång. Den ljusa natten kan du uppleva var som helst. En fin utsikt får du om du följer midnattsolstigen från Camp Ripan upp på berget Luossavaara.

 

Stadsomvandling

Just nu är Kiruna som mest spännande att uppleva. Världens största järngruva expanderar och människor från hela världen har fått upp ögonen för Kiruna, staden som inom en snar framtid kommer att flyttas. Visste du att Kiruna inte skulle finnas om det inte vore för järnmalmens skull?

 

Rymd

Kiruna är inte bara en gruvstad utan även en rymdstad. Ca 4 mil öster om Kiruna ligger rymdbolaget Esrange. Där har man sedan 1960-talet skjutit upp raketer och ballonger med vetenskapliga experiment och mätningar i uppdrag av forskare från hela världen.